The solunum yetmezliği Diaries
Wiki Article
İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
Örneğin, akciğer enfeksiyonları antibiyotik tedavisi gerektirir, kalp yetmezliği ilaçlarla tedavi edilebilir ve akciğer hastalıkları uygun tedavi protokolleriyle kontrol altına alınabilir.
Kan gazı analizinde kanda bulunan oksijen ve karbon dioksit miktarının yanı sıra asit-baz dengesine (asitlik seviyesi) bakılmaktadır.
Pozisyonlamanın Düzenlenmesi: Solunum yetmezliği durumunda hastanın yatış pozisyonu önemlidir. Yan yatış veya yarı oturma pozisyonları, akciğerlerin daha etkili bir şekilde havalanmasına gardenımcı olabilir.
Akciğer röntgeni ve bilgisayarlı tomografi: Solunum yetmezliğine neden olan akut ya da kronik akciğer rahatsızlıklarını gösterir.
İnsanlarda nefes alıp-verme olayının sağlanması ve dokuların hayatta kalması için oksijen-karbondioksit döngüsüne ihtiyaç duyulması solunum sistemi mekanizmasını açıklar. Nefes alındığında oksijen akciğerde bulunan alveol keselerine gider ve burada kan damarlarına geçer. Kan yoluyla oksijen doku ve organlara ulaşır. Kan hücreleri oksijeni bıraktıktan sonra dokulardan karbondioksiti alır ve nefes verme yoluyla dışarı atılır.
Solunum yetmezliği, akciğerlerin kana oksijen yüklemesinde veya karbondioksiti çıkarmasında yaşadvertisementığı aksaklık sürecini tanımlar. Kanda oksijen miktarının azalması veya karbondioksit miktarının artması ile karakterizedir.
Krup sendromu, seste kabalaşma, havlar gibi öksürük, inspiratuvar stridor gibi klinik belirtilere neden olan bir grup akut solunum yolu hastalığını tanımlamak için solunum yetmezliği kullanılan bir terimdir. Hastalık tutulan anatomik bölgeye göre larengotrakeit, larengotrakeobronşit, larengotrakeobronkopnömoni ve bakteriyel trakeit gibi değişik isimler alır ve hepsine birden genel olarak “krup sendromu”advertisementı verilir.
Solunum anatomisi, organizmanın hava alışverişini sağlayan yapıları ve bu yapıların işlevlerini kapsayan bir bilim dalıdır. İnsan vücudunda solunum sistemi, dış ortamdan oksijen alıp, karbondioksit gibi atık gazların dışarı atılmasını sağlayarak hayati bir rol üstlenir. Bu sistem, üst solunum yolları, alt solunum yolları ve akciğerlerden oluşmaktadır.
Solunum yetmezliğinde solunum yolları ciddi şekilde etkilenmiştir ve artık gerektiği gibi işlev göremezler. Kanın yetersiz oksijenlenmesi; nefes darlığı, nefes almada zorluk ve yorgunluk ile kendini gösterir.
Oksijen tedavisi: Solunum maskesi veya buruna yerleştirilen tüp gardenımıyla ekstra oksijen sağlanır. Evde veya hastanede kullanılabilir ve taşınabilir bir cihazdır.
Laringoskopla şiş ve kırmızı epiglotun görülmesi ile tanı konur, ancak muayene sırasında bile akut komplet tıkanma olabileceğinden çok dikkatli olunmalı, acil girişim koşulları bulunan bir ortamda boğaz muayenesi ve laringoskopi yapılmalıdır.
Kronik solunum yetmezliği ise zamanla ilerleyen ve genellikle altta yatan bir akciğer hastalığından kaynaklanır, örneğin KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı) veya ilerlemiş astım gibi.
Sağlıklı bir insanda tipik oksijen satürasyon seviyeleri %ninety five-one hundred arasında değişir. Akciğer sorunları olan kişilerde ise bu değerler biraz daha düşük olabilir.